erfgoedobject

Pastorie Sint-Jan de Evangelistparochie

bouwkundig element
ID
15731
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15731

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis ten noorden van de kerk gelegen en voorafgegaan door een ruime, hellende, met gras begroeide voortuin. Bij testament door Leopold De Keersmaeker aan de kerkfabriek geschonken en in 1908 tot pastorie ingericht. Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. In de loop van de 20ste eeuw jammerlijk gecementeerde lijstgevel op hoge arduinen sokkel met getraliede keldervensters. Centrale deurtravee geaccentueerd door rechthoekig balkon met hek op de bovenverdieping en gebroken driehoekig fronton met oculus. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting ter vervanging van de geriemde omlijstingen van stuc; arduinen deuromlijsting. Houten gekorniste kroonlijst met tanden, klossen en gekoppelde consoles.

  • FELIX E., Steendorp, o mijn duurbre grond..., Steendorp, 1976, p. 35.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Jan de Evangelistparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15731 (Geraadpleegd op )