erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
15758
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15758

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis 1853
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis van 1853 (literatuur) met drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgesnuit zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Travee gemarkeerd door lisenen en kolossale pilasters op de bovenverdieping met frontonbekroning boven de middenverdieping. Getoogde vensters, op de middenverdieping voorzien van geprofileerde omlijsting, lekdrempels op consoles en houten rolluikkasten; rechthoekig op de lagere zolderverdieping. Centrale travee geaccentueerd door rechthoekig balkon op zware consoles; sierlijk ijzeren hek. Gekorniste kroonlijst op tanden en klossen. Links, aanbouwsels van één travee met steekboogpoort onder een rechthoekige houten erker. Bekronende balustrade en twee consoles met leeuwenkoppen.

  • VAN RAEMDONCK F., Kroniek van Tielrode, Tielrode, 1972-1973, p. 241.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :

Aanvullende informatie

De bewaarde houten steekboogpoort, voorzien van een bovenlicht met verzorgd glas in lood, is gevat in een opvallende decoratieve omlijsting in kalkzandsteen. De console die de erker ondersteunt, is uitgewerkt in de vorm van een cartouche met vermelding van het monogram 'CT'.

Langs de tuinzijde bewaart het herenhuis een veranda met houten rolluiken en uitgewerkte rolluikkasten.

  • Informatie verkregen van IOED Erfpunt (30 maart 2020).
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15758 (Geraadpleegd op )