Roelandtshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Roelandtshof

Beschrijving

Zogenaamd "Roelandtshof" (vroegere bewoners). Oorspronkelijk loskaai voor beer of aal, afkomstig uit Antwerpen. Van de pomp (aangedreven door paarden) en de twee vergaarputten is in de huidige siertuin niets bewaard gebleven. Tezelfdertijd ook herberg; later kolenhandel.

Alleenstaand enkelhuis van vijf traveeën en sinds 1860 twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen). Beraapte lijstgevel met rechthoekige muuropeningen; vensters van de begane grond beluikt. Getande kroonlijst. Links, iets lager aanbouwsel van één travee. Haakse achtervleugel vertoont een zijpuntgevel met muurvlechtingen; steekbogig zoldervenster in een omlijsting van blauwe baksteen.

Binnenin: behouden fontein ( ?) met opschrift: "MDXXVIII Hoogackere-De Caey MDCCLXXIX" en "Eerlijk in wandel-Eerlijk in handel". De originele muurschilderingen van Ch. Pilaet werden enige jaren geleden door kunstschilder Malfliet gerestaureerd.

• VAN RAEMDONCK F., Kroniek van Tielrode, Tielrode, 1972-1973, p. 259, 267.

Auteurs: Demey, Anthony