Landhuis Kapelhof

Alternatieve naam Landhuis Heffenhof

• Inventarisatie Mechelen extra muros (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

is beschermd als monument Landhuis Kapelhof

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis Kapelhof of Heffenhof

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn en omgeving

Beschrijving

Te midden van een park gelegen neoclassicistisch landhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder leien schilddak, naar verluidt van 1830, maar op het kadaster pas voor het eerst ingetekend in 1848. Huidig bijgebouw, gelegen ten noordwesten, van circa 1911.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen in verkleinende ordonnantie en op de bovenverdieping voorzien van hekjes. Centraal risaliet met deurtravee; deurvenster en balkon op bel-etage.

Bezoek werd niet toegestaan.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Heffen, 1848/1, 1911/9.

Auteurs: Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Aan de straatkant is een bakstenen bijgebouw opgetrokken. Het werd gebouwd in 1911 en bestaat uit drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Het park, bestaande uit een centraal gazon afgezoomd met groepen opgaande bomen, wordt aan de straat Ten Doorn afgesloten door een bakstenen muur. Het landhuis is bereikbaar via een hek met hekpijlers bekroond met siervazen in de omheiningsmuur. Naast het park ligt de kapel Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Mechelen, Ten Doorn (orthofoto) (geraadpleegd op 22 december 2014).

Cox, Lise & May, Laura (17-12-2014 )