Brouwerij De Brabander

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Temse
Deelgemeente Tielrode
Straat St.-Jozefstraat
Locatie St.-Jozefstraat 2, Temse (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Temse (actualisaties: 14-05-2007 - 16-05-2007).
  • Adrescontrole Temse (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Temse (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij De Brabander

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Ontpleisterde lijstgevel op arduinen plint. Begane grond met getoogde deur in geprofileerde arduinen omlijsting en dito vensters met zonneblinden en jaloeziekappen. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken en geprofileerde omlijsting met tot kordon doorgetrokken lekdrempels. Fries met verdiepte panelen; getande kroonlijst.

Links aanbouwsel van één bouwlaag met plat dak en balusterborstwering. Rechts gekasseide oprit naar achterin gelegen voormalige brouwerij "De Brabander", in 1897 gesticht en volgens gevelsteentje in 1910 uitgebreid. Onderkelderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Ronde bakstenen schouw op het uiteinde.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Tielrode

Tielrode (Temse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.