erfgoedobject

Herberg Den Appel

bouwkundig element
ID
15808
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15808

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Appel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "Den Appel", volgens puilijst met opschrift. Herberg waar, van 1917-1918 de Belgische letterkundigen in legerdienst vergaderden (zie gedenkplaat).

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw, doch met een in de 19de eeuw aangepaste gevel (behouden muurankers); met schijnvoegen gecementeerd op bossage-plint. Rechthoekige muuropeningen voorzien van kozijnconstructie met geprofileerde tussendorpel: vensters met bolkozijn, beluikt op begane grond; deur met bovenlicht. Links aandak met muurvlechtingen.


Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Aan de voorgevel is een rechthoekige witglazen gedenkplaat bevestigd, ter herinnering aan Belgische letterkundigen in legerdienst die er vergaderden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

  • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herberg Den Appel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15808 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.