Gemeentehuis van Alveringem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Alveringem
Deelgemeente Alveringem
Straat Dorp
Locatie Dorp 1B, Alveringem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Alveringem (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Alveringem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Alveringem (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Alveringem

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nr. 1. .Gemeentehuis", opgericht in 1922 n.o.v. architect C. Van Elslande (Veurne), ter vervanging van het tijdens de eerste wereldoorlog zwaar getroffen wetshuis.

Neorenaissancistisch breedhuis van zeven trav. en één bouwl. onder een geknikt zadeldak (Vlaamse pannen + leien) met overstekende rand op houten modillons; hogere centrale trav. uitlopend op een in- en uitgezwenkte top, bekroond met een overstekende achtkantige dakruiter met kleine lantaarn, koepeltje en windwijzer. Geel bakstenen lijstgevel (sierankers) op donkere plint; geprofileerde puilijst en fries met afwisselend ingeschreven ruiten en cirkels, onder de gootlijst. Rondbogige muuropeningen met strek, boven deur voorzien van druiplijst. Middentrav. met aedicula-kruisvenster: rechth. venster met houten kruiskozijn in rondboogomlijsting met schelpvulling in boogveld, geflankeerd door gestileerde pilasters op consoles; bekronend entablement en driehoekig fronton. Rechth. dakkapellen onder platdak, l. en r. van middentrav. Kleine roedenverdeling, soms met ingeschreven ruitmotief, algemeen; waaiervormig bovenlicht bij deur. Witstenen opschrift bord en provincieschilden in middentrav.

Bron: Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dorp

Dorp (Alveringem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.