Huis In de kuiperij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis In de kuiperij

Beschrijving

Zogenaamd "In de kuiperij-herberg", vroeger genaamd "In de vijf zinnen", zie vijf mensenhoofden, symbool voor de zintuigen. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw. Verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevel op kleine, natuurstenen plint; vlakke puilijst en aflijnende, bepleisterde kroonlijst met hielojief onder houten, gekorniste gootlijst. Rechthoekige bovenvensters onder strek, voorzien van kozijnconstructie met geprofileerde tussendorpel; blind middenvenster met hogervermeld opschrift. Deels gewijzigde begane grond: pseudo-rococo deur (tweede helft van de 18de eeuw) met geprofileerd kalf en bovenlicht, verdiept in getoogde omlijsting met tot in de puilijst doorlopende posten; sporen van gelijkaardige, getoogde ontlastingsbogen boven de vergrote, rechthoekige benedenvensters; (terra cotta?) mensenhoofden fungerend als sluitsteen. Rechts aandak met muurvlechtingen.

Opgenomen in oktober 1977; dessedert, opnieuw aangepaste begane grond naar oorspronkelijke gevelordonnantie.

• DAWYNDT A., De herbergen uit de jaren twintig, II , in Heembibliotheek "Bachten de Kupe", 8, 1975, p. 14.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi