Schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Basisschool, heden bestaande uit twee delen: een vleugel uit de tweede helft van de 19de eeuw naar ontwerp van de provinciale architect L. Blomme (zie gevelsteen) en een nieuwe bouw, opgetrokken in 1989-1991, naar ontwerp van het architectenteam van Openbare Werken van de stad Mechelen, met name N. De Wandel, A. Van Thillo en H. Bastanie, die ook de renovatie van het oude deel voor hun rekening namen.

Het oudste gedeelte, een meisjesschool (twee klassen) met onderwijzerswoning werd gebouwd op initiatief van burgemeester Ceulemans, ter vervanging van de school van 1825 aan de Diepestraat, die plaats moest maken voor het gemeentehuis. Het ontwerp van provinciaal architect L. Blomme dateert van 1871. Naderhand uitgebreid met een doorgang, een jongensschool en onderwijzerswoning, eveneens naar ontwerp van L. Blomme van 1876; in gebruik vanaf 1878. De renovatie van dit oude deel verliep parallel met de in november 1989 aangevangen uitbreidingswerken.

Oorspronkelijke dubbelschool van 1873-1878, bestaande uit een bakstenen schoolvleugel van veertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), links en rechts geflankeerd door een onderwijzerswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder gelijkaardig zadeldak. Lijstgevels met steekbogige muuropeningen, in de schoolvleugel uitgespaard in dito nissen; onderwijzerswoningen gemarkeerd door baksteenfriezen en sierankers. De centrale, hoger opgetrokken deurtravee geeft toegang tot een ruime hal, waarrond de voormalige klassen bij de recente renovatie werden omgevormd tot onder meer turnzaal, refter, bureau en berging. De zeven klassen werden samen met een speelklas en sanitair ondergebracht in een eigentijdse bouw, opmerkelijk door de grote glaspartijen en toegankelijk via een lichtgalerij die de overgang vormt tussen oud en nieuw.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Hombeek, dossiers 3-4.
  • B.M.V., Hombeek huldigt nieuwe schoolgebouwen in, Het Nieuwsblad, 14 oktober 1991, Streeknieuws, p. 8.
  • DENEKENS E., Schoolgebouwen, blikvangers van de vierde Open Monumentendag, Zondag 13 september 1992, Mechelen, 1992, p. 48-49.