• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve van 1924

Beschrijving

Meerledige hoeve met willekeurige opstelling van de gebouwen rondom een grotendeels gebetonneerd erf, midden de vlakte. Zichtbepalende dwarsschuur. Ten noorden van het erf, boerenhuis van twee traveeën, links stalling + twee traveeën opkamer + vijf traveeën lager woonhuis, en één bouwlaag onder een doorlopend, gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen, hanggoot) met overstekende rand, volgens de bewoners daterend van 1867, jaartal op balk binnenshuis. Verankerde baksteenbouw; witgekalkte erfgevel op gepikte plint (de twee linker traveeën uitgezonderd), voorzien van twee rechthoekige, beluikte keldergaten met houten latei onder opkamer. Rechthoekige muuropeningen: opkamervensters met beluikt kozijn en recenter houtwerk; overige vensters met beluikt houten bolkozijn, geprofileerde wisseldorpel en kleine roedeverdeling; kozijndeur met geometrische motieven in panelen, en bovenlicht. Rechthoekig zolderluik in vijfde travee. Oostelijke begrenzing van erf gevormd door een deels tot stal omgebouwde dwarsschuur. Lange gevels met deels behouden bakstenen voeling, waarop horizontale plankenbeschieting onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de huis, Vlaamse pannen) met overstekende rand op houten modillons, uit de 19de eeuw. Overige muren aangepast. Rechthoekige muuropeningen; schuurpoorten met schouderboog- en steekboogdeurtje. Jaartal 1924 aangebracht in dak door middel van donkere pannen, bij de vervanging van oorspronkelijke strobeschieting door pannen. Overige hoevegebouwen recenter.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi