• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Nog deels omwalde (rest van wal ten oosten van schuur, afgezet met populieren) hoeve met losse, U-vormige opstelling van gebouwen rondom grasveld (voormalig erf), nabij grote baan. Woonhuis op terp, met achterliggende moestuin en boomgaard.

Ten noordwesten, boerenhuis van vijf traveeën + één travee rechts opkamer en één bouwlaag onder een vrij scherp zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), deels mank wegens uitbouwsel aan achtergevel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw; in de loop van de 19de eeuw aangepaste voorgevel: bouwnaad links van opkamer. Rechthoekige muuropeningen met houten kozijnconstructie: getralied bolkozijn onder opkamer; beluikte vensters; schuiframen in opkamervenster, en deur met verdeeld bovenlicht; achtergevel met links blind opkamergedeelte; rechter gedeelte bepaald door 19de-eeuws uitbouwsel met beluikte kozijnvenstertjes. Links aandak met muurvlechtingen, schouderstukken en topstuk. 20ste-eeuws aanbouwsel van twee traveeën onder licht gebogen lessenaarsdak (Vlaamse pannen) tegen zuidwestzijgevel, met onder meer beluikt houten bolkozijn. Tegen de achterkant aanleunend bakhuis onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen), in verbinding staand met bakoven binnenshuis.

Stalgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw met aansluitende 20ste-eeuwse loods ten zuidoosten van het erf (nok loodrecht op het huis).

Sterk aangepaste dwarsschuur met stalling onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met overkragende rand, als oostelijke begrenzing van erf.

Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi