Kleinschalige, aan de straat gelegen dorpswoning, inspringend ten opzichte van overige bebouwing. Tuin, afgezet met sparren en gesmeed ijzeren hek, rechts van huis. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het tweede kwart van de 19de eeuw (?). Voorgevel van gele baksteen op een gecementeerde en beschilderde plint; aflijnende geprofileerde, bakstenen kroonlijst onder houten, gekorniste gootlijst. Rechthoekige muuropeningen met strek: beluikte vensters op smalle, hardstenen lekdrempels; deur met tweedelig bovenlicht en hardstenen bordes; 19de-eeuws houtwerk met geprofileerde tussendorpel.
Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent. Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Aan de gevel is een doorzichtige rechthoekige gedenkplaat bevestigd voor de priester-dichter Cyriel Verschaeve die hier van 1939 tot 1944 zijn woonplaats had. Verschaeve speelde een grote, maar controversiële rol in de geschiedenis van de Vlaamse Beweging. Op 11 december 1946 werd hij door de krijgsraad in Brugge bij verstek ter dood veroordeeld voor collaboratie. Hij stierf in 1949 als balling in Oostenrijk en werd daar begraven. In 1973 werd zijn lijk door leden van de Vlaamse Militanten Orde ontgraven en naar het kerkhof van Alveringem overgebracht.
DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.