• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Kleine, meerledige hoeve met willekeurige opstelling van gebouwen, zonder specifiek erf, gelegen midden weilanden, achter de Lovaartdijk. Ten westen, omwalde en met bomen omkranste terp, resterende lokalisatie van voormalig kasteel.

Boerenhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot) met overstekende rand, deels mank wegens uitbouw aan noordgevel. Volgens bewoner daterend van 1717, jaartal aangebracht op voormalig dakklokje. Witgekalkte, verankerde baksteenbouw. Zuidgevel deels afgelijnd met overhoekse muizentand. Rechthoekige muuropeningen met kozijn: beluikte vensters met geprofileerde tussendorpel en deur met bovenlicht. Uitstekende ankerbalken in noordgevel. Beluikt kozijnvenstertje boven rechthoekige, getraliede keldergaten met houten latei. Door middel van steunbeer versterkte oostelijke zijgevel met mogelijk sporen van aandak en schouderstukken. Lager aanbouwsel van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan het huis) tegen westzijgevel.

Merkwaardig, thans tot dwarsschuur omgevormd industrieel gebouwtje (deel van voormalige dakpannenfabriek) onder deels mank zadeldak (Vlaamse pannen), ten zuidoosten van boerenhuis. Verankerde baksteenbouw met talrijke wijzigingen. Sporen van rondbogen in westelijke zijgevel.

Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi