Herenhuis in empirestijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Alveringem
Deelgemeente Beveren
Straat Bergenstraat
Locatie Bergenstraat 2, Alveringem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Alveringem (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Alveringem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Alveringem (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis in empirestijl

Deze bescherming is geldig sinds 05-03-2001.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis in empirestijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Mouterij- en brouwerijcomplex Het Anker met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 05-03-2001.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Merkwaardig herenhuis in empirestijl met verwaarloosde tuin, en brouwerijcomplex links (nummer 4), gelegen aan de Dode IJzer. Blikvanger wegens volume.

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), uit de 19de eeuw. Gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel op grijsblauw beschilderde sokkel; licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën uitlopend op hoge attiek. Rondboogvormige muuropeningen met booglijst op imposten op de begane grond. 19de-eeuws houtwerk met geprofileerde tussendorpels; oorspronkelijk beluikte vensters. Deur met tweedelig bovenlicht ingeschreven in rechthoekige omlijsting van Dorische halfzuilen van arduin die hoofdgestel met driehoekig fronton waarin cartouche, dragen. Rechthoekige bovenvensters met lekdrempel op klossen; storend nieuw houtwerk. Kroonlijst. Nieuwe gootlijst. Links koetshuis van twee traveeën en één bouwlaag; rechter travee onder mansardedak (mechanische pannen); linker travee onder zadeldak (Vlaamse pannen) met nieuwe dakkapel. Rondboogpoort met booglijst op imposten. 19de-eeuws houtwerk: dubbele vleugeldeur met gestrekte, geprofileerde tussendorpel en waaier; gietijzeren ajourwerk met in cartouche verwerkte initiaal F. Zelfde opstand voor tuingevel.

Recent geschonden interieur onder meer verlaagde plafonds; behouden colonnade met verguld Corintisch kapiteel en schouw (marmer + koper) in empirestijl in salon op de begane grond.

Bron: Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi

Datum tekst: 1982

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bergenstraat

Bergenstraat (Alveringem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.