erfgoedobject

Herenhuis in empirestijl met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
15871
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15871

Juridische gevolgen

Beschrijving

Merkwaardig herenhuis in empirestijl met verwaarloosde tuin, en brouwerijcomplex links (nummer 4), gelegen aan de Dode IJzer. Blikvanger wegens volume.

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), uit de 19de eeuw. Gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel op grijsblauw beschilderde sokkel; licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën uitlopend op hoge attiek. Rondboogvormige muuropeningen met booglijst op imposten op de begane grond. 19de-eeuws houtwerk met geprofileerde tussendorpels; oorspronkelijk beluikte vensters. Deur met tweedelig bovenlicht ingeschreven in rechthoekige omlijsting van Dorische halfzuilen van arduin die hoofdgestel met driehoekig fronton waarin cartouche, dragen. Rechthoekige bovenvensters met lekdrempel op klossen; storend nieuw houtwerk. Kroonlijst. Nieuwe gootlijst. Links koetshuis van twee traveeën en één bouwlaag; rechter travee onder mansardedak (mechanische pannen); linker travee onder zadeldak (Vlaamse pannen) met nieuwe dakkapel. Rondboogpoort met booglijst op imposten. 19de-eeuws houtwerk: dubbele vleugeldeur met gestrekte, geprofileerde tussendorpel en waaier; gietijzeren ajourwerk met in cartouche verwerkte initiaal F. Zelfde opstand voor tuingevel.

Recent geschonden interieur onder meer verlaagde plafonds; behouden colonnade met verguld Korintisch kapiteel en schouw (marmer + koper) in empirestijl in salon op de begane grond.


Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Tuin

Reeds in de 12de eeuw vormde de Dode IJzer (toen de oorspronkelijke rivier) de grens tussen de parochies Beveren en Haringe. Dat belette niet dat het dorp Roesbrugge, dat aan de rechterzijde van de IJzer tot stand was gekomen, zich verder aan de linkerzijde van de 'vaart' ging uitbouwen. Dat werd de BeverenKalsijde, eigenlijk het verlengde van de Roesbrugse Bergenstraat, de plek waar het herenhuis gebouwd is.

Oude postkaarten tonen aan dat de groene zone achter de brouwerswoning werd aangelegd als open siertuin tot iets meer dan de helft van de diepte van de tuin, daarachter was er ruimte voor werkzaamheden evenals de toegang tot de kade en de zouttunnel (kelder). Door gebrek aan gepast onderhoud kregen een aantal bomen, hagen en struiken de kans om door te groeien zoals een rij doorgeschoten taxussen, aangeplant als haagkant. In de achtertuin staan een aantal Canadese populieren en ook een lindeboom die verwerkt werd als beeldhouwwerk, verder staan er nog een paar wilde kerselaren. Langs de waterkant van de Dode IJzer staan een aantal hazelaars en paardenkastanjes. De oever zelf van de Dode IJzer is dichtgegroeid. De landbouwzone achter het brouwerijcomplex is een braakliggend groen gebied met enkele drainagegrachten.

  • WARMENBOL P. 2024: Beheersplan Brouwerij-Mouterij Feys-Callewaert genaamd “Het Anker”, Schoten.
Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Mouterij- en brouwerijcomplex Het Anker

  • Is deel van
    Bergenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis in empirestijl met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15871 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.