Wegkapel met linde

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel

Beschrijving

Langs de Bergenstraat, aan de toegang van een onverharde oprit naar een hoeve, staat een wegkapel met linde. Gezien de locatie vlak aan de toegang van een erf, is de linde mogelijks ook aangeplant als welkomstboom, een eeuwenoud gebruik om de bezoekers van het erf te verwelkomen, te zuiveren en het "kwade" te weren.

De kapel bestaat uit een rechthoekig gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Verankerde, rode baksteenbouw. Puntgeveltje. Verdiepte, deels getraliede deur met rechthoekig kozijn in rondboogomlijsting. Gevelplaat met opschrift: "O.-L.-Vrouw van Troost. Bid voor ons".

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Schepens, Annelies; Lion, Mimi