Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve ten noordwesten van de Franse Winkelbeek. Losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldak rondom onverhard, deels begraasd erf met vaalt. Ten oosten, met knotwilgen afgezoomde rest van voormalige omwalling.

Ten zuidoosten, boerenhuis met twee opkamertraveeën links + vier traveeën + rechts twee staltraveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gedateerd 1788. Een bouwnaad wijst op 19de-eeuwse toevoeging van de twee staltraveeën. in dezelfde bouwtrant. Verankerde, gele baksteenbouw; gebruik van rode bakstenen, opgenomen in metselverband van de eerder gesloten erfgevel (noordwestelijke gevel), voor vermeld jaartal, hartvormig metselaarsteken en omlijsting (rode baksteen afgewisseld met gele baksteen) van de rechthoekige muuropeningen. Kozijnen, getralied bij de beluikte vensters en de twee kelderopeningen onder de opkamer.

Achtergevel. Getoogde vensters met kwarthol geprofileerde afzaat. Houten kruiskozijnen met halfrond geprofileerde kruis- en roedeverdeling; schuiframen; luiken met behouden hang- en sluitwerk, echter verdwenen bij opkamervenster rechts. Steekboogdeur; kozijn met tussendorpel en bovenlicht, deels verborgen door recent afdak. Linker zijpuntgevel met muurankers in de vorm van de initialen C.M.W. Getoogd opkamervenster met strek van afwisselend rode en gele bakstenen, en afzaat; kozijn met schuiframen en kleine roedeverdeling. Kelderopening als in achtergevel.

Achter het boerenhuis, alleenstaand 19de-eeuws bakhuis met 20ste-eeuws nutsgebouwtje rechts. Ten noorden en ten westen, onbelangrijke dienstgebouwen onder meer stalling, uit 19de en 20ste eeuw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi