Herenhuis en brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Herenhuis met achterliggend voormalig 20ste-eeuws brouwerijcomplex, thans houtopslagplaats.

Dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Huidig uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, doch teruggaand op oude kern van 1782 volgens jaartal aangegeven door middel van muurankers in rechter zijgevel. Gecementeerde baksteenbouw op arduinen plint. Geordonneerde gevel met kordon vormende lekdrempels van beneden- en bovenvensters, gemarkeerde puilijst en eenvoudig hoofdgestel met architraaf en gootlijst op klossen. Verticale gevelmarkering door middel van middenrisaliet uitlopend op dakvenster met driehoekig fronton. Met imitatiebanden verlevendigde begane grond. Borstwering met casementen. Licht getoogde muuropeningen. Deels beglaasde vleugeldeur met siertraliewerk.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi