Hoeve De Hooidreef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Hooidreef

Beschrijving

Zogenaamd "De hooidreef". Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom rechthoekig onverhard erf; bakstenen stoepen en moestuin links. Ten zuiden, oosten en noordoosten, resten van omwalling. Onverharde erfoprit.

Ten noorden op kleine terp, boerenhuis met een opkamertravee links + vijf traveeën + twee opkamertraveeën rechts en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (mechanische pannen) met hanggoot. Vermoedelijk in het tweede kwart van de 19de eeuw versteende 18de-eeuwse kern, zie spoor van stijl- en regelwerk met lemen vullingen in gedeelte links van achtergevel; rechter zijgevel met sporen van verlaagd aandak, muurvlechtingen en twee getraliede, getoogde kelderopeningen. Erfgevel. Rechthoekige kelderopening met getralied kozijn onder elke opkamer, gevat in getoogde omlijsting rechts. Beluikte rechthoekige kozijnvensters met schuiframen en geprofileerde wisseldorpel. Rechthoekige kozijndeur voorzien van smal bovenlicht met roedeverdeling. Links, lager aanbouwsel onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis).

Ten zuiden, 19de-eeuws stalgebouw (nok parallel aan het boerenhuis). Ten oosten, dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen) met overstekende dakrand, uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Uitstekende ankerbalken links en rechts van rechthoekige schuurpoorten. Links, in het verlengde aanleunend 19de-eeuws stalgebouw van vijf traveeën onder lager zadeldak (Vlaamse pannen) met laadvenster.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Van de losse hoevegebouwen resteert enkel de boerenwoning. De schuurvleugel ten oosten van het erf werd vermoedelijk al kort na inventarisatie gesloopt. De stal ten zuiden verdween op luchtfoto's van 2012.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 1979-1990 en 2012, Lindestraat 24, Alveringem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 29 oktober 2021).