Tramstelplaats en tramstationnetje

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Alveringem
Deelgemeente Beveren
Straat Roesbruggestraat
Locatie Roesbruggestraat 67, Alveringem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Alveringem (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Alveringem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Alveringem (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Tramstelplaats en tramstationnetje

Deze bescherming is geldig sinds 26-06-1998.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Tramstelplaats en tramstationnetje

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Respectievelijk voormalige tramstelplaats en -stationnetje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aan de thans uitgebroken tramlijn Veurne-Poperinge (1906-1952).

Tweebeukige stelplaats onder aanleunende zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Rode baksteenbouw met verwerking van gele bakstenen voor de vensterstrekken, en van natuursteen voor de plintmarkering. Lange gevels van negen traveeën geritmeerd door middel van steunberen: per travee, twee gekoppelde ijzeren rondboogvensters met roedeverdeling en afgesneden boogveld door middel van gemeenschappelijke ijzeren I-balk met rozetten. De zijpuntgevels worden afgelijnd met klimmende tandlijsten. Linker zijgevel: rechthoekige poorten onder ijzeren I-balk met rozetten waarboven halfronde, tweedelige vensters met ijzeren roedeverdeling. Rechter zijgevel: analoge boven- en rondboogvormige benedenvensters.

Links van de stelplaats: heden bewoond tramstationnetje van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Rechts, lagere bijbouw van één travee onder platdak. Zelfde bouwtrant als stelplaats.

Bron: Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi

Datum tekst: 1982

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Beveren (- IJzer)

Beveren (Alveringem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.