Pastorie Sint-Petrusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Mooi ingeplant ten oosten van de kerk. Gelegen in een nog grotendeels omwalde tuin. Ten westen, toegangspoortje onder luifel.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1775 door middel van muurankers in linker zijgevel. Verankerde, gele baksteenbouw. Lijstgevel met gemarkeerde sokkel en puilijst. Getoogde vensters met kwarthol geprofileerde rechtstanden en houtwerk uit het vierde kwart van de 18de eeuw; kruiskozijn, schuiframen en kleine roedeverdeling. Verdwenen luiken. Rolluikkasten op begane grond. Soortgelijke deuropening met geprofileerde tussendorpel en tweedelig bovenlicht, getralied aan binnenzijde; paneeldeur. Geprofileerde kroonlijst (baksteen) en gootlijst op consooltjes. Achtergevel (noordgevel) met soortgelijke gevelordonnantie en houtwerk uit het vierde kwart van de 18de eeuw met uitzondering van recentere rolluikkasten voor de vensters. Zuidelijke zijgevel; rechthoekig venster verdiept in getoogde omlijsting. Rechts, aanleunende veranda. Binnenin, met stucwerk versierde plafonds en muren. Nog enkele bewaarde schoorsteenmantels uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi