Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom begraasd erf deels afgezoomd met populieren en wilgen. Ten noorden, rest van met bomen omgeven omwalling. Toegangshek aan straatzijde (ten zuidoosten).

Ten noordwesten, boerenhuis van vijf traveeën + twee opkamertraveeën rechts onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met hanggoot, gedateerd 1817 door middel van muurankers in linker zijgevel. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw op licht beraapte plint. Rechthoekige vensters; beluikte houten bolkozijnen met schuiframen en kleine roedeverdeling (verdwenen bij twee vensters links van de deur). Rechthoekige deur met kozijn en tweedelig bovenlicht. Zuidelijke zijgevel met lage, recentere bijbouw onder lessenaarsdak. Rechter zijgevel: rechthoekig zoldervenster en getraliede, rechthoekige kelderopening, beide met kozijn.

Achter het boerenhuis, kleine stal (eerste helft van de 19de eeuw) met horizontale plankenbeschieting onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, stro) met rechts dakschild.

Ten westen, stalgebouw van circa negen traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, gedateerd 1836 door middel van muurankers in linker zijgevel. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw. Bewaarde oorspronkelijke muuropeningen in rechter zijgevel: rechthoekig venster en deur met kozijn verdiept in korfboogomlijsting.

Ten oosten, dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, golfplaten, stro) met overstekende dakrand op houten modillons, uit de eerste helft van de 19de eeuw (?). Wanden, met uitzondering van bakstenen linker zijgevel, met horizontale plankenbeschieting. Rechthoekige schuurpoorten met accoladeboogdeurtje. De oorspronkelijk langere schuur werd rechts met circa de helft ingekort (volgens bewoners).

Overige hoevegebouwen (20ste eeuw) zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi