Molenaarswoning van 1834

Gemeente Alveringem

• Actualisatie Alveringem (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Alveringem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Alveringem (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Molenaarswoning van 1834

Beschrijving

Nr. 39. Voormalig molenaarshuis. In nabijheid van l.g. bevond zich tot in 1973 de thans naar Oost-Vleteren overgebrachte gesloten staakmolen van 1746.

Z.georiënteerd breedhuis van zes trav. en één bouwl. onder zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons (Z. gevel) en hanggoot (N.gevel), gedateerd 1834 d.m.v. muurankers in r.zijgevel. Witgekalkte verankerde baksteenbouw. Behouden getoogde omlijsting met afzaat bij vensters l. en r. van de deur in rondboogomlijsting. Bewaarde afzaat bij de overige rechth. vensters. Beluikte houten bolkozijnen met schuiframen; bewaarde geprofileerde wisseldorpel en kleine roedenverdeling bij twee vensters r. Rechth. kozijndeur. Meer gesloten achtergevel (N. en straatgevel) met een r.opkamertrav. waaronder twee getoogde kelderopeningen. Soortgelijke vensters als Z.gevel behalve gewijzigd en gedicht venster l. Muurankers in de vorm van de initialen P.L.L.L., sterk verbouwd dwarsschuurtje; nog enkele sporen van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen.

R., nieuw nutsgebouw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi