Molenaarswoning van 1834

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Alveringem
Deelgemeente Gijverinkhove
Straat Lostraat
Locatie Lostraat 39, Alveringem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Alveringem (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Alveringem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Alveringem (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Molenaarswoning van 1834

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis. In nabijheid van laatst genoemde bevond zich tot in 1973 de thans naar Oost-Vleteren overgebrachte gesloten staakmolen van 1746.

Zuidelijk georiënteerd breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons (zuidgevel) en hanggoot (noordgevel), gedateerd 1834 door middel van muurankers in rechter zijgevel. Witgekalkte verankerde baksteenbouw. Behouden getoogde omlijsting met afzaat bij vensters links en rechts van de deur in rondboogomlijsting. Bewaarde afzaat bij de overige rechthoekige vensters. Beluikte houten bolkozijnen met schuiframen; bewaarde geprofileerde wisseldorpel en kleine roedeverdeling bij twee vensters rechts. Rechthoekige kozijndeur. Meer gesloten achtergevel (noord- en straatgevel) met een opkamertravee rechts waaronder twee getoogde kelderopeningen. Soortgelijke vensters als zuidgevel behalve gewijzigd en gedicht venster links. Muurankers in de vorm van de initialen P.L.L.L., sterk verbouwd dwarsschuurtje; nog enkele sporen van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen.

Rechts, nieuw nutsgebouw.

Bron: Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi

Datum tekst: 1982

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gijverinkhove

Gijverinkhove (Alveringem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.