Oude afspanning zogenaamd "De drie ridders - Weegschede" (zie opschrift) naar middeleeuwse legende van drie gebroeders ridders die hier zouden geleefd hebben en afscheid van elkaar namen. Voor hun vertrek liet elk een kapel bouwen op de weg waarlangs hij vertrok, zie zogenaamd "Kattekapel"; Gijverinkhovestraat, kapel zogenaamd "Onze-Lieve-Vrouw van de drie boompjes"; de derde kapel zou zich in de Jokweg bevonden hebben.
Ten opzichte van de rooilijn inspringend hoekhuis met geasfalteerde parking ervoor. Breedhuis met oude kern uit het tweede-derde kwart van de 18de eeuw. Nieuwe straatgevel (derde kwart van de 20ste eeuw) van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); twee nieuwe klimmende dakkapellen. De oorspronkelijke gevelordonnantie (volgens binnenin, foto van toestand voor verbouwing) telde twee opkamertraveeën links. Witgekalkte achtergevel op gepikte plint, met rechts opkamertravee. Beluikte, rechthoekige vensters en deur; kozijnen. Linker zijgevel met aandak en muurvlechtingen; sporen van witkalking en gepikte plint.
Interieur: gelagzaal met schouwbekleding bestaande uit tegels met leeuwenmotief.
Achter de afspanning, dwarsschuurtje met horizontale plankenbeschieting onder zadeldak (nok parallel aan de herberg, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Andere aanhorigheden zonder noemenswaardigheden.