erfgoedobject

Hoeve en rosmolen

bouwkundig element
ID
15957
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15957
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en rosmolen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losse opstelling van de gebouwen rondom het boerenhuis, vermoedelijk teruggaand op een oudere kern, doch nu met 20ste-eeuws uitzicht. Buiten de aangepaste rosmolen, weinig architecturale noemenswaardigheden.

Thans als stalling gebruikte rosmolen. Rechthoekig gebouwtje, deels met bakstenen wanden, deels met een horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling, onder een gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met wolfseind, uit de 19de eeuw (?). Verlenging van de oorspronkelijk vierkante (5,50 x 5,50 meter) rosmolen in 1944, waardoor een buitengevel tot binnenwand werd omgevormd. Koningspil en kransstuk heden verdwenen. Sporen van bevestiging van het aandrijfwerk op het balkwerk.

  • DEVLIEGHER L. 1975-1976: Rosmolens in de Westvlaamse kuststreek, Biekorf 76, 289-290.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve en rosmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15957 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.