Hoeve Drie Poortenhof met kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Drie Poortenhof

Beschrijving

Zogenaamd "Drie Poortenhof". Hoeve met losse bestanddelen, midden weilanden; oorspronkelijk omwald boeren- en bakhuis (zie rest van wal ten noorden en ten westen van het woonhuis), ten westen van een geasfalteerd erf; begraasd neerhof, met dwarsschuur en stalgebouw, ten noorden van laatst genoemde; erfoprit links gemarkeerd door kapelletje.

Haaks op de straat staande veldkapel van één travee onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende rand, uit het vierde kwart van de 18de eeuw (volgens bewoners). Baksteenbouw. Bepleisterde, beschilderde voor(punt)gevel, voorzien van schouderstukken. Rechthoekige deuropening in rondboogomlijsting, geflankeerd door vlakke pilasters met dekplaat, op sokkel. Opschrift "O.L.V. van Lourdes Bid voor ons" in boogtrommel. Eenvoudig ijzeren kruis. Beraapte lange gevels. Interieur met nieuwe tegelbevloering.

Ten westen van erf, boerenhuis van één travee links opkamer + drie traveeën uitbouw + anderhalve travee + twee traveeën rechts met opkamer, en één bouwlaag onder gebogen, mank zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met overstekende rand. Volgens bewoners in kern opklimmend tot de 18de eeuw (zie schikking van de gebouwen), doch vergroot in de loop van de 19de eeuw. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw. Zuidgevel: getralied, en oorspronkelijk beluikt kozijnvenstertje met kleine roedeverdeling, schuin boven rechthoekige deuropening met houten latei, ter hoogte van linker opkamer. Beluikte vensters met getralied kozijn in 19de-eeuws aanbouwsel. Beluikt kozijnvenster en -deur met tweedelig bovenlicht ter hoogte van anderhalve travee. Behouden rechts opkamervensters met beluikt kozijn, kleine roedeverdeling en originele beglazing in rechthoekige omlijsting op afzaat. Uitgebouwde noordgevel met vernieuwd rechter muurgedeelte (zie steunbeer en bouwnaad). Rechts vensters met beluikt kozijn (19de eeuw). Aangepaste westelijke zijgevel (zie bouwnaad). Oostelijke zijgevel verstevigd met rechts hoeksteunbeer. Rechthoekig keldergat met houten, getralied bolkozijn in getoogde omlijsting met strek. Klein getralied kozijnvenstertje onder houten latei ter hoogte van de opkamer. Twee beluikte kozijnvensters in korfboogomlijsting, in de top.

Ten noordoosten van boerenhuis, stalgebouw van twaalf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende rand, uit de 19de eeuw. Verankerde gele baksteenbouw. Voornamelijk getoogde muuropeningen met strekse latei, zie staldeuren. Oostelijke zijgevel met pinakelvormig topstuk.

Ten noorden van stallingen, dwarsschuur met rechts wagenhuis onder gebogen zadeldak (nok parallel aan het huis en stallingen, Vlaamse pannen) met overstekende rand, uit de 19de eeuw. Lange gevels bestaande uit een bakstenen voeting en een horizontale plankenbeschieting (uitstekende ankerbalken). Rechthoekige muuropeningen, onder meer schuurpoorten met spiegelboogdeurtje. Verankerde bakstenen zijgevels.

Ten zuiden van boerenhuis, bakhuis onder zadeldak (nok loodrecht op rechts gelegen opkamer van woonhuis, Vlaamse pannen) met kort overstekende rand. Witgekalkte baksteenbouw. Onder meer getralied venster met houten bolkozijn en kleine roedeverdeling in oostgevel.

Overige nutsgebouwen (20ste eeuw) zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Van de hoeve met losse bestanddelen resteren de veldkapel aan de erfoprit, de dwarsschuur met wagenhuis ten noorden en het bakhuis. De woning werd gesloopt en is niet langer zichtbaar op de luchtbeelden van 2005-2007. De stal die zich ten noordoosten van het boerenhuis bevond, verdween tussen 2009 en 2012.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2005-2007 en 2012, Clepstraat 3, Alveringem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 29 oktober 2021).