Stal van Hof ter Cleppe

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Cleppe

Beschrijving

Zogenaamd "Hof ter Cleppe". Meerledige hoeve gelegen aan rijksweg Veurne-Ieper, schuin tegenover zogenaamd "Rustoord Clep". U-vormige opstelling van bakstenen gebouwen onder gebogen zadeldaken rondom een onverhard erf, bereikbaar via onverharde oprit gemarkeerd door hek en linden. Moestuin achter het huis. Leiperelaar tegen schuur.

Ten noorden, boerenhuis van thans vijf traveeën + twee traveeën rechts opkamer en één bouwlaag. Onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot). In kern opklimmend tot de 18de eeuw; in de loop van de 19de eeuw vergroot met een linker travee, zie bouwnaad in voor- en achtergevel. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige kelderopening met getralied houten bolkozijn en latei in korfboogomlijsting, onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen met kozijn: beluikte vensters met geprofileerde tussendorpel en afzaat; deur met geprofileerde tussendorpel, tweedelig bovenlicht en arduinen bordes. Beluikt steekboogvenster onder strek in eerste travee. Soortgelijke achtergevel: rechthoekige kelderopeningen met getralied kozijn in korfboogomlijsting onder twee beluikte opkamervensters met houten kloosterkozijn, geprofileerde tussendorpel en deels kleine roedeverdeling. Beluikt kozijnvenster met geprofileerde tussendorpel in getoogde omlijsting ter hoogte van derde travee. Beluikt getralied kozijnvenstertje rechts van laatst genoemde. Rechter, 19de-eeuws gedeelte met beluikt steekboogvenster en -deur. Rechter zijgevel met kelderopening, zie voorgevel; kozijnvenster in korfboognis, in de top. Vernieuwde linker zijgevel. Interieur met geprofileerde moer- en kinderbalken.

Ten westen, 19de-eeuwse stallingen van circa dertien traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, mechanische pannen, hanggoot) met overstekende rand op modillons, doorbroken door dakvensters onder zadeldak. 20ste-eeuwse aanpassingen, zie betonnen lateien. Verankerde rode baksteenbouw. Bewaard kozijnvenster met kleine roedeverdeling in rechter gedeelte.

Ten oosten, dwarsschuur met stal onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, mechanische en Vlaamse pannen, hanggoot). Verankerde gele baksteenbouw. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Schuurpoort met deurtje. Asemgaten. Uilengat in zijgevels.

Overige gebouwen zonder noemswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Van het Hof ter Cleppe bleef enkel de 19de-eeuwse stalvleugel ten westen van het erf bewaard. De boerenwoning en dwarsschuur werden gesloopt, en de welkomstbomen zijn ook niet langer aanwezig.