Herberg In de groene poorte

Beschrijving

Zogenaamd "In de groene poorte" volgens opschrift van verweerde puilijst. Voormalige herberg-afspanning, met rechts aanleunend schuurtje, en gekasseide stoep aan de baan. Deels bakstenen, deels gekasseid pad rondom het huis. Achterliggend tuintje met vaalt.

Breedhuis van zeven traveeën + twee traveeën rechts opkamer en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende rand, doorbroken door een dakvenster onder zadeldak ter hoogte van zesde travee. In kern opklimmend tot 1702, thans verdwenen jaartal op bovendorpel van deur. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint, voorzien van rechter kelderopening met getralied kozijn in korfboogomlijsting. Vensters met beluikt kozijn, verdiept in getoogde omlijsting op afzaat ter hoogte van twee linker traveeën. Rechter gedeelte met rechthoekige muuropeningen onder strekse latei: kozijnvensters, deze van de opkamer nog beluikt. Kozijndeuren met bovenlicht in vierde en zevende travee, eerst genoemde verdiept in getoogde omlijsting. Interessante raamconstructies in achtergevel. Links venster met beluikt houten kruiskozijn en kleine roedeverdeling; vensters met beluikt houten bolkozijn weerszijden een kleine kozijndeur; kozijnvenstertje, eveneens met kleine roedeverdeling boven laatst genoemde. Drie beluikte steekboogvensters ter hoogte van rechter opkamer. Rechthoekige keldergaten met getralied kozijn; dit onder de linker opkamer, verdiept in getoogde omlijsting. Smal, beluikt venster, vermoedelijk met houten kloosterkozijn, in rechter zijgevel.

Tegen laatst genoemde: lager aanleunend dwarsschuurtje met stalgedeelte, onder gebogen, deels mank zadeldak (Vlaamse pannen, nokrichting parallel aan het huis en straat) met overstekende rand op schoorstukken. Lange gevels bestaande uit een horizontale plankenbeschieting boven een bakstenen voeting. Rechthoekige muuropeningen. Golfplatenbeschieting tegen rechter zijgevel.

Tegen de linker zijgevel aangebouwde, zich meer naar de grote baan uitstrekkende woning, oorspronkelijk een hoeve van het langgeveltype, in kern mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw (?), zie resterende muurankers 16.. in zuidelijke gevel, doch omgevormd tot winkeltje in de loop van de 19de eeuw. Aanpalende dwarsschuur onder gebogen zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling.

Overige gebouwen minder noemenswaardig.

• DAWYNDT A., De herbergen uit de jaren twintig, II, in Heembibliotheek "Bachten de Kupe", VIII, 1975, p. 48-4.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi