Brouwerij

Gemeente Alveringem

• Actualisatie Alveringem (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Alveringem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Alveringem (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij

Beschrijving

Nr. 58. Brouwerij, bestaande uit een woonhuis en L-vormig opgestelde industriële gebouwen rondom een grotendeels gekasseide binnenplaats. Woonhuis voorafgegaan door kleine siertuin, afgezet met gecementeerd muurtje. Breedhuis van vijf trav. en twee bouwl. Onder zadeldak (mechanische pannen), uit XIX. Verankerde gele baksteenbouw op een met schijnvoegen gecementeerde plint, voorzien van getoogde kelderopening ter hoogte van vierde trav. Rechth. muuropeningen onder strekse latei. Kozijnvensters met geprofileerde tussendorpel en lekdrempel, beluikt op begane grond. Behouden roedenverdeling op de verd. Kozijndeur met tweedelig bovenlicht ter hoogte van tweede trav. Aflijnende gootlijst op klossen.

Tegen de l.zijgevel aanleunende brouwerij van zeven trav. en anderhalve bouwl. Onder zadeldak (Vlaamse pannen) met l. wolfseind, uit XIX. Gele baksteenbouw op gecementeerde plint. Rechth. muuropeningen met strekse latei. Koetspoorten in r.trav. Halfronde venstertjes met waaiervormige roedenverdeling bovenaan. Rechth. dakvenster onder overkragend zadeldak ter hoogte van tweede trav. Zelfde ordonnantie voor de witgekalkte achtergevel (binnenplaatszijde). N.begrenzing van binnenplaats gevormd door rechth. gebouwtje (oorspronkelijk eest ?) van vier trav. en twee bouwl. Onder gebogen schilddak (Vlaamse pannen), thans stapelruimte. Deels bewaarde horizontale plankenbeschieting.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi