Herenhuis

Gemeente Alveringem

• Inventarisatie Alveringem (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Typologieherenhuizen
Datering19de eeuw

Beschrijving

Nr. 8. Alleenstaand herenhuis midden tuin, ten O. van de kerk. Dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwl. onder schilddak (Vlaamse pannen), uit XIX. Gele baksteenbouw. Horizontale geleding d.m.v. doorlopende lekdrempels van baksteen (+ cementbepleistering?). Rechth. muuropeningen onder strekse latei. Kozijnvensters, oorspronkelijk alle beluikt cf. benedenvensters, met geprofileerde tussendorpel; benedenvensters met glas-in-lood. Houten paneeldeur met neorenaissancistische snijmotieven en verdeeld bovenlicht met glas-in-lood, in kozijn. Klein bordes. Rechth. balkon met fraai, gesmeed ijzeren leuning, rustend op consoles, boven inkom. Aflijnende, nieuwe gootlijst. Soortgelijke muuropeningen in achteren zijgevels. Bepleisterde kroonlijst en hanggoot. Oculus in r.zijgevels. R.schouw met ijzeren monogram A3.

Tegen achtergevel aanleunende, weinig esthetische bijbouwen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi