• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Zichtbepalend hoekhuis, op kruising van de Izenberge- en Groenestraat, van twee traveeën zijgevel + een afgeschuinde hoektravee + vijf traveeën voorgevel en twee bouwlagen, onder zadeldak (mechanische pannen) met links wolfseind, uit de tweede helft van de 19de eeuw; in de loop van de 20ste eeuw aangepaste begane grond. Bakstenen gebouw met afgesnuite hoek in vorm van ezelsoor. Voorgevel met dubbelhuisopstand. Rechthoekige muuropeningen met strekse latei: kozijnvensters op verdieping. Vlakke, steekbogige deuromlijsting met druiplijst. Aflijnende houten gekorniste gootlijst. Lager aanbouwsel, aan de Izenbergestraat, van drie traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen, hanggoot) met overstekende rand: oorspronkelijke opkamer van vroegere woning, vervangen door later hoekhuis (?). Verankerde witgekalkte baksteenbouw op gecementeerde, gewitte plint. Rechthoekige muuropeningen: eertijds beluikte opkamervensters met kozijn boven rechter kelderopening met getralied bolkozijn in steekboognis. Kleine, rechthoekige poort links.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi