Burgerwoning van 1853

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning van 1853

Beschrijving

Grootschalig en zichtbepalend hoekhuis op kruising van Izenberge- en Groenstraat; westelijke begrenzing van ervoor liggend, gekasseid plein.

Onderkelderd breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw. Gele baksteenbouw. Verhoogde begane grond. Getoogde kelderopeningen met getralied houten bolkozijn. Rechthoekige muuropeningen met strekse latei en 19de-eeuws houtwerk: vensters, oorspronkelijk beluikt op begane grond, met lekdrempel; rechthoekige deur met verdeeld bovenlicht, geprofileerde tussendorpel op tandlijst, en bordes. Witgekalkte puilijst boven inkom. Gekorniste houten gootlijst op klossen. Rechter zijgevel voorzien van licht getoogde muuropeningen met strek, waaronder keldervenster met getralied houten bolkozijn. Tegen achtergevel aanleunende lagere bijbouw onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met kort overstekende rand, gedateerd 1853 door middel van muurankers in noordgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi