Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, U-vormige opstelling van gebouwen rondom siertuin (voormalig erf) en vaalt; zuidelijke toegang gemarkeerd door twee witgekalkte, vierkante hekpijlers met vlakke dekplaat.

Ten noorden, boerenhuis van twee opkamertraveeën links + vier traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (mechanische pannen, hanggoot) met overstekende rand, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde, gele baksteenbouw. Rechthoekige kelderopening onder opkamer. Getoogde muuropeningen met witbeschilderde strek en lekdrempel: 19de-eeuws houtwerk met geprofileerde tussendorpel; vensters beluikt; deur met verdeeld bovenlicht. Recent rechthoekig raam rechts. Linker zijgevel met resten van aandak. 20ste-eeuws nutsgebouw aanleunend tegen laatst genoemde gevel.

Tussen tuin en vaalt gelegen stallingen: verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, golfplaten) met overstekende rand op houten modillons en aan noordkant wolfseind; resten van horizontale plankenbeschieting bij lange wanden. Rechthoekig zolderluiken en getoogde staldeuren. Zuidelijke zijgevel met zonvormig uilengat boven getoogde muuropeningen.

Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

De U-vormige opstelling is gewijzigd: de stal die tussen tuin en vaalt gelegen was, werd gesloopt. Ook de mestvaalt blijkt op luchtfoto's aangepast tot tuin.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 1979-1990 en 2000-2003, Groenestraat, Alveringem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 10 november 2022).