Herberg Het Nieuw Huis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Nieuw Huis

Beschrijving

Voormalige herberg "Het Nieuw Huis", gebouwd als woning met herberg en smidse in 1830. Circa 1875 vergroot met bovenzaal.

Schuin op de straat ingeplant breedhuis met gecementeerde lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Rechthoekige muuropeningen op de benedenverdieping, later ingebrachte poort in de rechtse travee; rondbogige bovenvensters in bandomlijsting. Overwegend haakse aanbouwsels rechts, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

• LAUWERS R. en VERLINDEN F., Hombeek tussen pot en pint, Hoembekania nummer 1, Mechelen, 1984, p. 30.