Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen, voorafgegaan door boomgaard: T-vormige opstelling van gebouwen rondom een deels met bakstenen verhard erf; oude, doch sterk aangepaste site: boerenhuis thans opslagplaats; recente woning tegen laatst genoemde.

Ten noorden van erf, boerenhuis van vijf traveeën + twee traveeën rechts met opkamer en één bouwlaag onder licht gebogen zadeldak (mechanische pannen op een circa 1920 vernieuwde dakstoel, ter vervanging van vroegere strobedekking en laadluik) met overstekende rand op modillons, in kern opklimmend tot circa 1500 (volgens bewoners), doch qua uitzicht 18de-eeuws, met latere aanpassingen. Deels witgekalkte baksteenbouw op getrapte voeling, voorzien van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen, onder meer visgraatmotief, aan voorgevel en noordelijke opkamergevel. Verankerde zijgevels op gepikte plint. Gewijzigde, rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructie waarvan vensters oorspronkelijk beluikt, in voorkant. Grote rechthoekige schuurpoort ter hoogte van de eerste twee traveeën. Licht getoogde kelderopening met getralied kozijn onder de opkamer in achtergevel; 20ste-eeuwse uitbouw onder lessenaarsdak (kunstleien) tegen laatst genoemde. Oostelijke zijgevel onder meer met beluikt houten kruiskozijn. Nieuwe trap tegen westelijke zijgevel.

Ten westen, aangepaste stallingen onder licht gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, golfplaten) met overstekende rand op modillons, uit de 18de eeuw(?). Verankerde baksteenbouw met talrijke nieuwe muurpartijen. Getoogde muuropeningen onder strekse latei in oostgevel; recente uitbouw onder lessenaarsdak tegen laatst genoemde. Noordelijke zijgevel met zonvormig uilengat en korfbogige beluikte zolderopening. 20ste-eeuws aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen laatst genoemde gevel.

Ten zuiden van boerenhuis, loodrecht op opkamer staand nieuw woonhuis onder plat dak (20ste eeuw): storende prefabwoning zonder noemenswaardigheid.

Nieuw wagenhuis ten noorden van hoeve.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi