Burgerhuis van 1851

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1851

Beschrijving

Zichtbepalend rijhuis, gelegen op kruispunt met Groenestraat; schuine inplanting ten opzichte van de Izenbergestraat.

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1851 door middel van muurankers op borstwering. Verankerde gele baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei, voorzien van kozijnconstructie met geprofileerde tussendorpel: beluikte vensters met arduinen lekdrempel op begane grond; recente deur. Gekorniste houten gootlijst.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Achter het burgerhuis ligt de oude brouwerij met mouterij "De Drie Ridders". De mouterij zou nog een oude moutast met tremelvormige hel of warmeluchtkamer bevatten. Dit type van ast werd al op het einde van de 18de eeuw beschreven.

• BECUWE F. 2016: Tel orge, tel malt. Klein- en grootmouterijen in Vlaanderen (1850-1950), Relicta Monografieën 10, Gent, 120-122.