Beschrijving

Aan de straat gelegen hoevetje met L-vormige opstelling van de lage hoevegebouwen rondom klein onverhard erf met moestuintje en vaalt.

Ten noordwesten, boerenhuis met twee linker opkamertraveeën + twee traveeën onder doorlopend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse en mechanische pannen); overstekende dakrand op houten modillons bij erfgevel. Oude kern van 1679 volgens thans verdwenen inscriptie "Francois 1679 Outerseune" op vroegere deurlatei. Verankerde, gele baksteenbouw; geelgeschilderde erfgevel op gecementeerde en beschilderde plint. Getraliede rechthoekige kelderopening in korfboogomlijsting onder de opkamer. Nieuwe rechthoekige muuropeningen met houtwerk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rest van velling eindigend op ezelsoor bij de opkamervensters, en spoor van steekbogen boven de muuropeningen vermoedelijk wijzend op oorspronkelijk in steekboogomlijsting ingeschreven vensters. Recente aanbouwsels onder lessenaarsdak tegen achtergevel. Rechter zijgevel met sporen van verlaagd aandak, schouderstuk en muurvlechtingen. Linker zijgevel met deels verlaagd linker aandak, muurvlechtingen en schouderstukken; beluikt rechthoekige zoldervenster met kozijn in korfboogomlijsting met kwartholbeloop en afzaat.

Rechts in het verlengde, lager gedeelte van vijf traveeën onder geknikt en mank (wegens uitbouw aan achterzijde) zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakrand en hanggoot; in kern opklimmende tot de 18de eeuw(?). Rechthoekige muuropeningen met kozijn (eerste kwart van de 20ste eeuw); luiken.

Ten noordoosten, haaks tegen het boerenhuis aanleunend dwarsschuurtje onder afgewolfd mank zadeldak (mechanische pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw(?). Grotendeels versteend stijl- en regelwerk met lemen vullingen; resten van horizontale plankenbeschieting. Vernieuwd gebint.

Voor het boerenhuis, alleenstaand 19de-eeuws bakhuis, heden paardenstal.

• COSSEY A., Geschiedenis van Leisele (Heembibliotheek Bachten de Kupe, XII, 1977), Zingem, 1977, pagina 155.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi