Hoeve Het Pannenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Pannenhuis

Beschrijving

Zogenaamd "Het Pannenhuis". Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken rondom deels gekasseid, deels begraasd erf met vaalt. Ten noordoosten, met bomen onder meer knotwilgen, afgezoomde rest van omwalling. Omgevende populierenrij.

Ten noordwesten, boerenhuis met oorspronkelijk vijf, thans vier traveeën + twee opkamertraveeën rechts onder zadeldak (Vlaamse pannen); hogere nok bij vier linker traveeën; overstekende dakrand op houten modillons aan achterzijde; hanggoot. In kern opklimmend tot circa 1760 volgens bewoners.

Verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint; getoogde kelderopening onder de opkamer. Houten Mariakapelletje tegen de gevel. Beluikte rechthoekige middenvensters; kozijnen met grote roedeverdeling (19de-eeuws houtwerk). Opkamervensters; houten bolkozijnen met kleine roedeverdeling. Recent verbreed linker venster (oorspronkelijk twee vensters). Door middel van muizentand afgelijnde achtergevel met gewijzigde muuropeningen. Rechter zijgevel met aandak en muurvlechtingen; beluikte, rechthoekige opkamervensters in korfboogomlijsting; soortgelijk zoldervenster in rondboogomlijsting. Beraapte linker zijgevel met aandak; recent lager aanbouwsel onder lessenaarsdak. Links van het boerenhuis, bakstenen stalgebouw (nok parallel aan het boerenhuis) gedateerd 1908 door middel van rode bakstenen opgenomen in metselverband van rechter zijgevel.

Ten noordoosten, bakstenen stalgebouw onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit de 19de eeuw.

Ten zuidwesten, deels tot stalling omgebouwde dwarsschuur uit de 19de eeuw. Lange wanden in stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling; bakstenen zijgevels, links met uilengat.

Ten noordoosten buiten de omwalling, interessant wagenhuis onder schilddak (stro), van circa 1770 volgens bewoners; overstekende dakrand op houten modillons, klimmend laadvenster en met huislook begroeide vorst. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op lage bakstenen voeling.

Het achter het boerenhuis gelegen bakhuis werd onlangs afgebroken.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi