Wijk Groenendijk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wijk Groenendijk

Beschrijving

Landelijke wijk zogenaamd "Groenendijk". Haaks op straat gelegen en zuidoost-georiënteerd rijtje arbeidershuizen met voortuintje (nummer 78, 80, 82), voorafgegaan door evenwijdig met straat ingeplant nummer 84.

Nummer 78. Langgestrekt hoevetje met woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Witbeschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen; beluikte vensters. Meer gesloten achtergevel; links opkamer en keuken met beluikt rechthoekig kozijnvenstertje. Recent laag aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen linker zijgevel. Aanleunende stal rechts onder zadeldak (stro, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons. Stijl- en regelwerk met witgekalkte en vermoedelijk deels vernieuwde lemen vullingen op gepikte bakstenen voeling. Rechthoekige muuropeningen met kozijn; beluikte vensters. Rechter zijgevel met strobeschieting; laadluik.

Nummer 80, 82. Twee gekoppelde arbeidershuisjes van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen met kozijn; beluikte vensters; deur met smal bovenlicht.

Nummer 84. Zogenaamd "Bachten de Kupe" volgens opschrift. Breedhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met hanggoot, gedateerd 1867 door middel van muurankers. Verankerde, witbeschilderde baksteen bouw op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen met strekse lateien en kozijn; vroeger beluikte vensters; deur met tweedelig bovenlicht. Recente aanbouwsels tegen achtergevel. Zijgevels met vensters als voorgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi