Herberg In de appel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In de appel

Beschrijving

Zogenaamd "In de appel" volgens opschrift van puilijst. Voormalige herberg, type afspanning, thans leegstaand en aan verkrotting toe. Alleenstaand gebouw van één bouwlaag met links woongedeelte van vijf traveeën + centraal stalgedeelte + rechts dwarsschuurtje onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met licht overstekende dakrand en hanggoot, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerde gele baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige vensters met kozijn; enkele met geprofileerde tussendorpel; verdwenen luiken. Rechthoekige kozijndeur met gedeeld bovenlicht. Rechthoekige staldeur en schuurpoort. Achtergevel. Muuropeningen als voorgevel; merkwaardige deur met accoladeboogvormige tussendorpel voorzien van schelpmotief, en waaier (tweede helft van de 18de eeuw). Later aanbouwsel onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) tegen rechter zijgevel. Linker zijgevel; rechthoekige kozijnvensters met luiken op de begane grond en kleine roedeverdeling op de zolderverdieping.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi