Café De Vette Os is gelegen op Leisele-Dorp nummer 8, vlakbij de kerk.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het in Café De Vette Os naar verluidt een militaire slachterij. De houten katrol om de kadavers van dieren omhoog te trekken, in een schuur op de binnenkoer, is hiervan nog een restant. De hammen werden gerookt in de haard. In het café hangen nog foto's uit de Eerste Wereldoorlog.
Houten katrol in schuur achter café 'In de vette Os'. In het café zelf zijn foto's uit de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.
Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2005: Café de Vette Os [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196130 (geraadpleegd op ).
"Café de vette os", volgens uithangbord. Hoekhuis van vier traveeën (na dichtmetselen van een deurtravee; oorspronkelijk vijf traveeën) en één bouwlaag. Onder geknikt zadeldak (nok parallel aan het plein, Vlaamse en mechanische pannen). Oude kern van 1769, zie muurankers in linkerzijgevel. Witbeschilderde bakstenen lijstgevel op grijsbeschilderde plint. Vensters met rechthoekig kozijn gevat in getoogde omlijsting met bakstenen afzaat. Analoge deur met geprofileerde tussendorpel en bovenlicht; verdwenen waaier. Verbreed rechthoekig linkervenster met rolluikkast. Gewijzigde dakkapel tussen twee recentere met trapgeveltje. Linkerzijgevel met muurvlechtingen; haakse lagere bijbouw onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) met licht overstekende dakrand. Deels dichtgemetselde korfboogpoort; voorts rechthoekige muuropeningen. Gekasseide stoep.
Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. & Lion M. 1982: Café de Vette Os [online], https://id.erfgoed.net/teksten/16069 (geraadpleegd op ).