Herberg A la couronne - Estaminet

Beschrijving

Merkwaardig breedhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw, inspringend ten opzichte van nummer 10. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde en geelbeschilderde bakstenen lijstgevel op grijsbeschilderde plint; aflijnende geprofileerde kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen in licht getoogde omlijsting met afzaat en lekdrempel; kozijnen met middenstijl en accoladeboogvormige tussendorpel op de bovenverdieping, beluikt en met geprofileerde tussendorpel op de begane grond. Deur met recenter houtwerk. Achtergevel; een linker opkamertravee + twee traveeën van één bouwlaag onder geknikt zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand, twee klimmende dakkapellen en hanggoot. Verankerde bakstenen lijstgevel met rechthoekige kelderopening onder houten latei in getoogde omlijsting onder de opkamer; aflijnende dubbel overhoekse muizentand. Muuropeningen als voorgevel. Opkamervenster met houten bolkozijn, rechter venster met houten kruiskozijn; beide met kleine roedeverdeling en tralies. Kozijndeur; tweedelig bovenlicht met kleine roedeverdeling. Rechter zijgevel afgewerkt met muurvlechtingen.

Interieur uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Balkenlagen. Twee houten schouwbekledingen op de begane grond. Opkamer en bovenverdieping met houten wandbekleding, de schouw en de muurkasten links en rechts van laatst genoemde omvattend.

De achtertuin loopt uit op een vervallen dwarsschuurtje (nok parallel aan de Veurnestraat), uit de 18de eeuw (?). Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting.

Opgetekend in augustus 1977 en inmiddels verdwenen gevelbeschildering.

• COSSEY A., Geschiedenis van Leisele, in Heembibliotheek Bachten de Kupe, XII, 1977, Zingem, 1977, p. 155.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi