Herberg A la couronne - Estaminet

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Alveringem
Deelgemeente Leisele
Straat Leiseledorp
Locatie Leiseledorp 11, Alveringem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Alveringem (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Alveringem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Alveringem (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herberg A la couronne - Estaminet

Deze bescherming is geldig sinds 04-07-1996.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg A la couronne - Estaminet

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Leisele

Deze bescherming is geldig sinds 04-07-1996.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Merkwaardig breedhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw, inspringend ten opzichte van nummer 10. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde en geelbeschilderde bakstenen lijstgevel op grijsbeschilderde plint; aflijnende geprofileerde kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen in licht getoogde omlijsting met afzaat en lekdrempel; kozijnen met middenstijl en accoladeboogvormige tussendorpel op de bovenverdieping, beluikt en met geprofileerde tussendorpel op de begane grond. Deur met recenter houtwerk. Achtergevel; een linker opkamertravee + twee traveeën van één bouwlaag onder geknikt zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand, twee klimmende dakkapellen en hanggoot. Verankerde bakstenen lijstgevel met rechthoekige kelderopening onder houten latei in getoogde omlijsting onder de opkamer; aflijnende dubbel overhoekse muizentand. Muuropeningen als voorgevel. Opkamervenster met houten bolkozijn, rechter venster met houten kruiskozijn; beide met kleine roedeverdeling en tralies. Kozijndeur; tweedelig bovenlicht met kleine roedeverdeling. Rechter zijgevel afgewerkt met muurvlechtingen.

Interieur uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Balkenlagen. Twee houten schouwbekledingen op de begane grond. Opkamer en bovenverd. met houten wandbekleding, de schouw en de muurkasten links en rechts van laatst genoemde omvattend.

De achtertuin loopt uit op een vervallen dwarsschuurtje (nok parallel aan de Veurnestraat), uit de 18de eeuw (?). Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting.

Opgetekend in augustus 1977 en inmiddels verdwenen gevelbeschildering.

  • COSSEY A., Geschiedenis van Leisele, Heembibliotheek Bachten de Kupe, XII, 1977, Zingem, 1977, pagina 155.

Bron: Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi

Datum tekst: 1982

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Leiseledorp

Leiseledorp (Alveringem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.