Pastorie

Gemeente Alveringem

• Adrescontrole Alveringem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Alveringem (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Leisele

Beschrijving

Eertijds omwalde pastorie ingeplant ten noorden van de kerk. Gegroend toegangsbruggetje met rechthoekig poortje over thans gedempte omwalling aan voorzijde van tuin. Rest van omwalling met bakstenen bruggetje in achtertuin.

Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), van circa 1770. Verankerde gele baksteenbouw. Horizontaal belijnde lijstgevel door middel van doorlopende lekdrempels, puilijst (baksteen) en houten gootlijst. Getoogde vensters met kozijn gevat in rechthoekige houten omlijsting met rolluikkast. Getoogde deur met bovenlicht en 19de-eeuws houtwerk. Soortgelijke achtergevel met wegvallen van horizontale gevelbelijning. Rechthoekige kelderopening gevat in korfboogomlijsting onder linker opkamer. Rechter zijgevel: rechthoekige zoldervensters met kozijn en kleine roedeverdeling gevat in korfboogomlijsting. Tegen beide zijgevels, 19de-eeuws bijbouw onder lessenaarsdak (nok loodrecht op het hoofdgebouw), met oculus en linker venster als hoofdgebouw. Laatst genoemd venster werd rechts vervangen door nieuwe garagepoort. Achtergevel van rechter bijbouw: rechthoekige deur met gebogen tussendorpel en bovenlicht.

• COSSEY A., Geschiedenis van Leisele in Heembibliotheek Bachten de Kupe, XII, 1977, Zingem, 1977, pagina 155.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi