• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Bij kruispunt met Stavelestraat ingeplant hoevetje op gehucht zogenaamd "Kruisken". Oorspronkelijk omwald; losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard L-vormig erf. Ten oosten, rest van omwalling.

Ten noorden, boerenhuis met vier traveeën + rechts een opkamertravee onder mank, doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen, bitume) met overstekende dakrand. Oorspronkelijk stijl- en regelwerk uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?); versteend in de 20ste eeuw.

Ten westen, interessant klein stalgebouw van vier traveeën onder wegens recenre uitbouw, mank zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen); overstekende dakrand op houten schoorstukken, doorlopend over linker zijgevel. Oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op gepikte, bakstenen voeling; versteend rechter gedeelte. Rest van strobeschieting in linker zijgevel. Rechts in het verlengde, aanleunend dwarsschuurtje onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons; oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw, aangepast in de loop van de 20ste eeuw (?). Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Rechthoekige schuurpoorten (lagere in achtergevel) met accoladeboogdeurtje. Linker zijgevel met sporen van strobeschieting; laag aanbouwsel met horizontale planken- en strobeschieting onder lessenaarsdak (mechanische pannen).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi