Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard U-vormig erf; bakstenen stoepen. Ten noordwesten, rest van omwalling achter het boerenhuis. Ten noordoosten, erftoegang via rechthoekige schuurpoort.

Ten noordwesten, woonhuis met vijf traveeën + rechts twee opkamertraveeën onder licht gebogen zadeldak met overstekende dakrand op houten modillons, hanggoot en hogere nok bij opkamer; gedateerd 1810 door middel van rode bakstenen opgenomen in metselverband van achtergevel. Bouwnaad tussen woongedeelte en opkamer laat oudere 18de-eeuwse kern (?) van laatst genoemde vermoeden. Verankerde gele baksteenbouw. Rechthoekige kelderopening in getoogde omlijsting onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen met kozijn; beluikte vensters met schuifraam en geprofileerde wisseldorpel; opkamervensters in getoogde omlijsting; deur met tweedelig bovenlicht. Getrapt laadvenster, gedateerd 1936 met initialen H.R.L. op gecementeerde latei. Achtergevel. Vensters als erfgevel onder meer twee met bewaarde kleine roedeverdeling; rechthoekige kelderopening onder de gesloten opkamer. Beluikt rechthoekig zoldervenster met kozijn en kleine roedeverdeling in zijpuntgevels. Recent laag aanbouwsel onder lessenaarsdak (mechanische pannen) tegen rechter zijgevel.

Ten zuidwesten, haaks tegen het boerenhuis aanleunend dwarsschuurtje onder zadeldak (stro, mechanische pannen). Versteende oude kern uit de eerste helft van de 19de eeuw ?

Ten noordoosten, grotendeels versteende 19de-eeuwse dwarsschuur, deels stal, onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, golfplaten) met overstekende dakrand op houten modillons. Sporen van horizontale plankenbeschieting en stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Rechthoekige schuurpoorten.

De overige hoevegebouwen zijn recenter en zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi