Veldkapel van 1889

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldkapel van 1889

Beschrijving

Veldkapel. Zou gebouwd zijn uit dankbaarheid voor vrijloting uit militaire dienst. Rechthoekig bakstenen gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met gesmeed ijzeren kruis, gedateerd 1889 in baksteen. Soort van windborden met opschrift "Al wie hier passeert te paard of te voet, leest een onze vader en een weesgegroet". Getoogde deuropening met rollaag; verdiepte rechthoekige kapeldeur met kozijn en getralied bovengedeelte.

• COSSEY A. 1977: Geschiedenis van Leisele, Heembibliotheek Bachten de Kupe XII, Zingem, 141.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi