Hoeve Drie Eikhof

Beschrijving

Zogenaamd "Drie Eikhof" volgens bewoners. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom deels verhard erf (grint). Ten oosten, rest van omwalling. Vaalt achter de stalvleugel. Beboomde omgeving.

Ten noordwesten, boerenhuis met vijf traveeën + twee opkamertraveeën rechts onder doorlopend zadeldak (mechanische pannen) met centraal houten luik, van 1841 volgens jaarsteen in rechter zijgevel. 20ste-eeuwse aanpassingen: oorspronkelijk anderhalve bouwlaag voor vijf linker traveeën met halfronde bovenvensters (volgens bewoners). Verankerde gele baksteenbouw. Rechthoekige kelderopening met getralied kozijn in getoogde omlijsting onder de opkamer. Gewijzigde vensters onder ijzeren I-balk met rozetten; linker vensters vermoedelijk oorspronkelijk gevat in getoogde omlijsting, zie bewaarde deuromlijsting; verlaagde opkamervensters volgens spoor van strekse latei. Achtergevel met bijbouwen. Rechter zijpuntgevel afgewerkt met muurvlechtingen. Rechthoekige zoldervensters met strekse latei; houten kruiskozijn. Voorts, kelderopeningen en verlaagde opkamervensters, zie erfgevel. Ten zuidoosten, lange stalvleugel onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit de 19de eeuw met grondige 20ste-eeuwse aanpassingen, onder meer van muuropeningen. Verankerde baksteenbouw.

Ten noordoosten, nieuwe loodsen links en rechts van erfoprit.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi