Distillerie et Malterie Le Lion d'Or

Beschrijving

Voormalige "Distillerie et Malterie Le Lion d'Or", uit het tweede kwart van de 19de eeuw, thans enkel nog mouterij. Met uitzondering van het gebouw der vroegere graanvloeren (aan straatzijde), ondergingen de meeste andere delen in de loop der jaren talloze en grondige veranderingen, of werden ze recent gesloopt (bijvoorbeeld de fabrieksschouw werd in 1974 gedynamiteerd). Het gebouw der graanvloeren bezit een indrukwekkende gevel: drie aanleunende tuitgevels (kleinere tuitgevel van één travee in het midden, tuitgevel van twee traveeën links en rechts daarvan) elk van vijf bouwlagen onder zadeldaken (nok loodrecht op straat). Gevels opgedeeld in spaarvelden per travee. Steekboogopeningen met hardstenen onderdorpels; de derde travee (middenste tuitgevel) wordt ingenomen door laaddeuren onder plezierig giet(?)ijzeren hijsmechanisme onder nog deels van windborden voorzien houten zadeldakje. Binnenconstructie: alhoewel hier en daar verstevigd met beton, dragen gietijzeren zuilen telkens twee in elkaars verlengde liggende ijzeren liggers (van twee I-profielen) en haaks daarop, eveneens op de zuil rustend, twee in elkaars verlengde liggende I-balken; houten bevloering.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle