• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Meerledige hoeve met boerenhuis en aanpalend stalgebouw op lage terp als noordelijke begrenzing van begraasd erf. Het geheel omgeven door een grachtensysteem aansluitend bij de Oerenbeek, en bereikbaar via bakstenen boogbruggetjes over laatst genoemde. Naar de beek afhellend, met bakstenen verhard vlak, ten zuidoosten van het boerenhuis. Zichtbepalend midden het vlakke polderlandschap.

Boerenhuis van vier traveeën + twee traveeën met rechts opkamer en één bouwlaag onder vrij scherp zadeldak (nok loodrecht op de Oerenbeek en straat, Vlaamse pannen) met 18de-eeuwse kern, doch later sterk aangepast . Verankerde, witgekalkte erfgevel op gepikte plint; aflijnende houten geprofileerde gootlijst. 20ste-eeuwse muuropeningen, deze van de opkamer uitgezonderd: beluikte vensters met geprofileerde tussendorpel uit de 19de eeuw. Storende uitbouw van twee bouwlagen onder plat dak, uit de 20ste eeuw, tegen noordgevel. Bewaarde kelderopening met houten, getralied bolkozijn, links van laatst genoemde. Soortgelijke keldergaten in rechter zijgevel; houten bolkozijn in de top. Linker zijgevel voorzien van gecementeerd aandak en schouderstukken.

Links aanleunend stalgebouw van vijf traveeën onder lager, gebogen zadeldak (nok loodrecht in verlengde van huis, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Verankerde, witgekalkte erfgevel met afwisselend rechthoekige en getoogde muuropeningen.

Meer zuidelijk gelegen dwarsschuur met stallingen, als westelijke begrenzing van erf, onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met kort overstekende rand, gedateerd 1912 door middel van gecementeerde gevelsteen in zuidelijke zijgevel. Verankerde gele baksteenbouw. Lange gevels voorzien van getoogde en rechthoekige muuropeningen.

Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Het woonhuis bewaart zijn oude kern, maar kreeg een vernieuwd parement aan de erfzijde. De links aanleunende, 19de-eeuwse stal werd ingrijpend aangepast.