• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde, meerledige hoeve (zie rest van wal ten noordoosten van huis) met L-vormige opstelling van de gebouwen, zonder specifiek erf, midden weilanden.

Sterk aangepast boerenhuis bestaande uit een haaks aanbouwsel onder gebogen zadeldak, uit 19de-20ste eeuw, en een ouder woongedeelte van vier traveeën + twee traveeën met rechts opkamer en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), hoger opgetrokken boven de opkamer, in kern opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw (?). Verankerde witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Oud woongedeelte: aflijnend overhoeks muizentandfries in noordoostgevel van opkamer. Laatst genoemde aan zuid- en noordoostgevel geschraagd door middel van steunbeer. Sporen van wijzigingen en bouwnaad in zuidwestelijke opkamergevel. Nieuwe muuropeningen met getoogde. oorspronkelijk beluikte vensters. Behouden beluikte, rechthoekige kelderopeningen in zuid- en zuidwestgevel.

Meer westelijk gelegen, grotendeels tot stallingen omgevormde dwarsschuur onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op oud woongedeelte, Vlaamse pannen) aan noordgevel deels mank en met schuurpoort onder luifel, uit 19de-20ste eeuw. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Lange gevels met rechthoekige muuropeningen.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi