Hoeve met losse bestanddelen

Gemeente Alveringem

• Actualisatie Alveringem (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Alveringem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Alveringem (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve: boerenhuis en schuurtje

Beschrijving

Oorspronkelijk omwald hoevetje met losse opstelling van gebouwen rondom quasi ingesloten, grotendeels gekasseid erf, bereikbaar via het zuiden; verwaarloosd en verbouwd geheel, doch met behoud van oorspronkelijke schikking en volumes.

Ten noorden van erf, op kleine terp staand boerenhuis van circa zes traveeën en oorspronkelijk een, thans anderhalve bouwlaag, onder gebogen zadeldak (mechanische pannen), in kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen: beluikte vensters met kozijn, rechts van kozijndeur. Sporen van wijziging onder meer gedichte deur en verhoging.

Ten westen van erf: aangepast schuurtje met horizontale plankenbeschieting. Gewijzigde stallingen aan zuidelijke en oostelijke erfzijde.

Sterk verbouwd wagenhuis ten zuidoosten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi